Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Οι προτάσεις των ΕΝ.ΔΗΜΟ για το τεχνικό πρόγραμμα του 2016


Σήμερα Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015, έγινε σύσκεψη για διαβούλευση από τον Δήμο Καστοριάς, με φορείς της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να αντληθούν προτάσεις για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος για το έτος 2016.
Είναι ένας θεσμός που πλέον είναι υποχρεωτικός από τη νομοθεσία, αλλά και πολύ ουσιαστικός γιατί ο κάθε φορέας μπορεί να εκθέτει τις απόψεις και τις ιδέες του, ακόμα και να ασκήσει την κριτική του.


Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις, όπως για παράδειγμα το να ενεργοποιηθούν οι σύλλογοι σε χωριά ώστε να προωθηθεί η ανακύκλωση με κάποιο ανταποδοτικό όφελος για τους συλλόγους που θα συμμετέχουν, να παραχωρηθούν οι τέντες απο τις καφετέριες προκειμένου να στεγαστεί η λαϊκή αγορά, να αξιοποιηθούν τα ερειπωμένα στρατόπεδα της πόλης και ίσως το σημαντικότερο, μια ιδέα για χρήση των λεωφορείων που διέθεταν οι πρώην Καποδιστριακοί δήμοι ή η ανταλλαγή αυτών των λεωφορείων με πιο κατάλληλα μέσα μεταφοράς για τη πόλη και η παραχώρηση χρήσης τους στο ΚΤΕΑΛ που θα μπορεί να τα θέσει για τις ανάγκες της συγκοινωνίας με μειωμένο εισιτήριο.

Από την πλευρά των ΕΝ.ΔΗΜΟ. τέθηκαν οι εξής προτάσεις με γνώμονα να μην
επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ο προϋπολογισμός ή έστω η όποια επιβάρυνση να μην είναι μεγάλη και να μπορεί να καλυφθεί από τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού. Τα πιο "μεγάλα" έργα που προτείνουμε βλέπουν την υλοποίησή τους σε βάθος χρόνου, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να μπουν οι βάσεις για τέτοια εγχειρήματα (όπως το σύστημα τηλεθέρμανσης).

Αναλυτικά και κατ'άξονα οι προτάσεις μας έχουν ως εξής:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝ.ΔΗΜΟ.
(Με διερεύνηση δυνατότητας συμπερίληψης στον προϋπολογισμό)
Άξονας 1
1.3.2 Μικτό συστημα βιομαζας- γεωθερμιας -"υδροθερμίας"
Μερικώς κοστολογημένη:
Μοναδες υδροθερμίας Limnion Lima-1: 6.000 Ευρώ/μονάδα
Κοστος γεωθερμίας: Ποικίλει από 900-1500 Ευρώ ανά εγκατεστημενο Kwe

Χρηματοδότηση από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), το οποίο στον άξονα προτεραιότητας 1 προβλέπει ότι:
«Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος & Αστικές Μεταφορές – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»
Περιφέρειες Εφαρμογής: Οι δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας
Γενικός Στόχος – Στρατηγική:
Γενικός στόχος του ΑΠ 1 είναι η συμβολή του – επικουρικά στις δράσεις του Ε.Π «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Ε.Π Προσπελασιμότητά του ΥΠΟΜΕΔΙ - – στη μείωση της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πληθυσμού και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η σημασία των έργων που θα χρηματοδοτηθούν δεν κρίνεται τόσο από το ύψος της εγκατεστημένης ισχύος τους όσο από τον καινοτομικό χαρακτήρα τους, τη συμβολή τους στην περιφερειακή ανάπτυξη και τον επιδεικτικό προσανατολισμό που θα έχουν.

Ειδικοί Στόχοι
  • Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
  •  Ενθάρρυνση και διάδοση της χρήσης ΑΠΕ μέσα από πρότυπα επιδεικτικά έργα
  • Προώθηση της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης με την αξιοποίηση τοπικού ενεργειακού δυναμικού 
  •  Μείωση της έντασης της ενεργειακής κατανάλωσης σε επιλεγμένους φορείς με υψηλό ενεργειακό κόστος λειτουργίας
  •  Στήριξη της αυτονομίας και της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού στο Άγιο Όρος με την χρήση των ΑΠΕ
  • Προώθηση βιώσιμων λύσεων για τις αστικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  • Μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή
Ενδεικτικές κατηγορίες πράξεων
1. Έργα αξιοποίησης τοπικού ενεργειακού δυναμικού για εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιστικό τομέα και στην ύπαιθρο
2. Έργα αξιοποίησης ΑΠΕ από φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα
3. Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ σε δημόσια κτίρια (π.χ σχολεία κλπ)

1.4.2 Ευαισθητοποίηση του πολίτη σε θέματα ανακύκλωσης:
Αν αυτό γίνει στα πλαίσια του εθελοντισμού (γραφείο εθελοντισμού του Δήμου Καστοριάς) μια εκτίμηση κόστους της δράσης, εάν χρειαστούν εκτυπώσεις θα φτάσει περίπου τα 1000 Ευρώ με απλές φωτοτυπίες ή 1600 Ευρώ με ενημερωτικά έντυπα καλής ποιότητας εκτύπωσης, (από μια πρόχειρη αναζήτηση του κόστους χωρίς διαπραγμάτευση. Σαφώς ένας διαγωνισμός θα αποφέρει καλύτερες τιμές). Εάν πρόκειται να υλοποιηθεί τέτοια δράση καλό θα είναι να προβλεφθούν περίπου 2000 ευρώ στον προϋπολογισμό γι αυτό το σκοπό.

1.5.2 Βελτίωση της διαχείρισης της οδικής κυκλοφορίας, αύξηση των χώρων στάθμευσης στον αστικό ιστό, βελτίωση συγκοινωνίας
Σε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον πρώην διοικητή της Τροχαίας Καστοριάς Κυριακοσιάν Παύλο, μου αναλύθηκε μια ιδέα για την καλύτερη ροή της κυκλοφοριακής κίνησης στο κέντρο της πόλης όπου υπάρχει πρόβλημα. (Πλατεία Δαβάκη και οι οδοί που συγκλίνουν αυτής).
Η πρότασή του είναι να μονοδρομηθούν αντίστροφα οι οδοί 11ης Νοεμβρίου και Κορυτσάς(?). Έτσι οι οδηγοί που έρχονται από Χλόη δεν θα είναι αναγκασμένοι να περάσουν την πλατεία Δαβάκη, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την ορατότητα στη διασταύρωση στο τέλος της οδού 11ης Νοεμβρίου και θα δίνεται διπλή διέξοδος για κίνηση εντός της πόλης από Χλόη. Το πρόβλημα που ίσως δημιουργηθεί είναι από τα λεωφορεία. Πρόβλημα πού λύνεται πιστεύω αν γίνονται δρομολόγια προς Χλόη με τα πιο ευέλικτα λεωφορεία του ΚΤΕΑΛ. Η ιδέα θα μπορούσε να προωθηθεί αρμοδίως και να λειτουργήσει έστω ένα διάστημα πιλοτικά. Το κόστος της πρότασης είναι ελάχιστο και αφορά πινακίδες σήμανσης. Ποσά που ήδη προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για τέτοιες ανάγκες.

1.7.2 Εξωραϊσμός πλατειών Μακεδονομάχων και Ειρήνης

Εδώ θα προτείναμε τον προϋπολογισμό ενός συνολικότερου έργου που να περιλαμβάνει και την ανάπλαση του parking απέναντι από το Δημαρχείο, ώστε να γίνει λειτουργικότερο σε ότι αφορά το Παρκάρισμα και πιο καλαίσθητο, ενώ είναι σχεδόν επιτακτική η βελτίωση της πρόσβασης σε ΑμεΑ η οποία δεν είναι απλά προβληματική, αλλά απαράδεκτη. Δεν έχει να δοκιμάσει κανείς, ακόμα και περπατώντας, να ξεκινήσει από τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ και να προσπαθήσει να φτάσει μέχρι το ασανσέρ του δημαρχείου. Έαν βρει καταρχήν που βρίσκονται οι αναγκαίες μπάρες για την κίνηση αμαξιδίου, έπειτα θα διαπιστώσει και τις δυσκολίες πρόσβασης. Οδηγοί τυφλών στο πεζοδρόμιο δεν υπάρχουν καν. Όλα αυτά θα πρέπει κατά τα γνώμη μας να σχεδιαστούν όλα μαζί και να κατασκευαστούν επίσης σαν ολοκληρωμένο και συνεκτικό έργο.


Άξονας 3
Ομάδα Δράσης 3.1.1: Σύνδεση φράγματος Βασιλειάδας-Μελισσοτόπου με αρδευτικά δίκτυα
Να επισημάνουμε εδώ ότι υπάρχει μια έκθεση (επισυνάπτεταισε ηλεκτρονική μορφή που έχει αποσταλεί με e-mail), στην οποία αναφέρεται (σελ 32 της έκθεσης ή σελ 36 στην αρίθμηση του αρχείου) πώς το Φράγμα του Αγίου Αθανασίου στην Βασιλειάδα λειτουργεί και σαν τροφοδότης και εξισορροπητής της στάθμης στη λίμνη τη Καστοριάς. Η μελέτη που συντάχθηκε με τα τότε δεδομένα δίνει έναν συντελεστή εκμετάλλευσης περί τα 7%. Οπότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε τέτοιου είδους έργα ως προς τις επιπτώσεις τους από την κατάχρηση του νερού όσο και στη λίμνη της Καστοριάς , πριν την ένταξή τους στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος.

Ομάδα Δράσης 3.2.1: Ενίσχυση Τουρισμού - Δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού.
Προτείνουμε την διοργάνωση πανελλήνιας ή ακόμα και Βαλκανικής έκθεσης καινοτόμων τεχνολογικών εφευρέσεων και λογισμικού. Μπορεί να συνδυαστεί παράλληλα με εκπαιδευτικά συνέδρια και την συμμετοχή του ΤΕΙ Καστοριάς
. Προτεινόμενος χώρος: Χώρος ΕΔΗΚΑ
. Προτεινομενη ημερομηνια 21 Απριλιου
(Παγκόσμια Ημέρα δημιουργικοτητας & καινοτομιας)

Ομάδα Δράσης 3.3.1: Ενίσχυση Απασχόλησης και Τοπικής Επιχειρηματικότητας
1.) Αξιοποίηση της δικτυακής πύλης του δήμου για αγγελίες προσφοράς και ζήτησης εργασίας ,σε τοπικό επίπεδο. Απ' ότι φαίνεται και στον οικονομικό προϋπολογισμό του 2016, έχουν προβλεφτεί 8000 ευρώ για την δικτυακή πύλη, οπότε η πρόταση αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στα πλαίσια μιας τέτοιας αναβάθμισης της δικτυακής πύλης.
Παρόλα αυτά η πρόταση θα μπορούσε να είναι ανέξοδη αν υλοποιηθεί από υπάλληλο του δήμου στα πλαίσια της δουλειάς του εάν είναι εφικτό. Διαφορετικά το κόστος του δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ μηνιαία (συνδρομή) για μια τέτοια προσθήκη στη δικτυακή πύλη, με την προϋπόθεση όμως της συνεχούς διαχείρισης και λειτουργίας της υπηρεσίας με καθημερινή ενημέρωση των αγγελιών προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

2.) Καθιέρωση Κυριακάτικης λαϊκής αγοράς, χωρίς άδειες και ενοίκιο, ανταλλακτικής οικονομίας (αλλά με όρους στο τύπο των προϊόντων προς ανταλλαγή όπως αγροτικά προϊόντα κήπου, χειροτεχνίες και κατασκευές, ανταλλαγή second hand/μεταχειρισμένων αντικείμενων, πρωτότυπων μουσικών/καλλιτεχνικών έργων κλπ.)
Μιλάμε για μια αγορά ανταλλαγής ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΙΔΟΣ και όχι σε χρήμα.

- προτεινόμενη περιοχή το πρώην στρατόπεδο του Μηχανικού στο ΔΗΝΑΚ, με συγκεκριμένη διευθέτηση του χώρου (υπάρχουν έτοιμα υπόστεγα που καταρρέουν από την αχρηστία στη περιοχή και μπορούν να αξιοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο).


Άξονας 4
Ομάδα Δράσης 4.1.1: Βελτίωση της οργανωτικής δομής του Δήμου
Εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους από χρήση δημοτικών κτιρίων με την σύμπτυξη παλιών κοινοτικών καταστημάτων και παραχώρηση για χρήση με ενοίκιο σε συλλόγους και ιδιώτες, το οποίο θα φέρει επιπρόσθετα και κέρδος. Δεν είναι απαραίτητο να λειτουργούν όλα τα κοινοτικά καταστήματα και να πληρώνονται λογαριασμοί ρεύματος και άλλα λειτουργικά για τις ελάχιστες συνεδριάσεις των τοπικών συμβούλων που κάνουν χρήση των κτιρίων εκεί. Μπορούν να παραμείνουν τα πιο βολικά από τα κοινοτικά καταστήματα των πρώην δήμων και να χρησιμοποιούνται από τα τοπικά συμβούλια με προγραμματισμό χρήσης της αίθουσας.
Η παραπάνω πρόταση ταιριάζει και στη δράση 4.4.2

Ομάδα Δράσης 4.2.1: Εισαγωγή σύγχρονων διαδικασιών οργάνωσης

Αξιολόγηση από τους πολίτες των υπηρεσιών του δήμου μέσα από την διαδικτυακή του πύλη.
(Γενικά η δικτυακή πύλη μπορεί να αναβαθμιστεί σε ένα μέσο μέγιστης και άμεσης διαφάνειας. Τα 8000 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί, είναι θεωρώ αρκετά για μια τέτοια αναβάθμιση, που να έχει όντως αντίκρισμα η αξία της δουλειάς και να μη θεωρηθεί υπερτιμολογημένη )


Για τους ΕΝ.ΔΗΜΟ.Καρανικολόπουλος Σάκης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου