Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Δήμος Καστοριάς: Λέξεις που κρύβουν συμφέροντα.



Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, συνεδριάζει για δεύτερη φορά το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς με 65 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Μέσα στο πακτωλό των θεμάτων ωστόσο κρύβονται μερικά πράγματα που μυρίζουν κάπως άσχημα, συμφέροντα. Καταχωνιασμένα μέσα στην ασάφεια του νοήματος και με γαρνιτούρα ένα τεχνοκρατικό ύφος προσπαθούν να ξεγελάσουν τις αισθήσεις. Κάτι σαν τον ασβό που προσπαθεί να καλύψει τη μυρωδιά του με αποσμητικό κατά του ιδρώτα!

Δεν γνωρίζουμε αν βγάζουμε ένα ειδησεογραφικό λαβράκι αυτή τη στιγμή ή αν απλά είναι η ιδέα μας, σίγουρα όμως είναι κάτι που πρέπει να γνωστοποιηθεί στους συμπολίτες μας.

Το τέταρτο θέμα του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης έχει τίτλο “Επιβολή Τελών – Δικαιωμάτων – Εισφορών οικονομικού Έτους 2015” και μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο απο τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://drive.google.com/file/d/0B0Hi7gndxr88U3NJR0RBSU9HVTA/view?pli=1

Η εισήγηση του θέματος έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και πληροφορεί το δημ. συμβούλιο για τις αποφάσεις που πήρε η οικονομική επιτροπή σχετικά με τα έσοδα από τέλη και διάφορες άλλες εισφορές για το δήμο.
Στην 4η σελίδα αναφέρει στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και στο εδάφιο "Δ" γράφει ακριβώς:

"ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ μέχρι 31/12/2014
Με βάση τη χρονική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2013 και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία μετά και τους ελέγχους και εξορθολογισμό όλων των εξόδων που βαρύνουν την υπηρεσία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, προκύπτει συνολικό άθροισμα 2.250.340,14 Ευρώ
(Πραγματοποιηθέντα έσοδα 2013 + έσοδα ΚΑΕ 2211 προϋπολ.2014 + ποσό 29.535,39 Ευρώ από βεβαιωμένα έσοδα τελών καθαριότητας και φωτισμού ποσό που θα αποδοθεί από τις εταιρείες ELLAS POWER και ΚΕΝΤΩR)."

Δηλαδή ο δήμος ελπίζει να έχει έσοδα και βασίζει ένα μέρος αυτών που θέλει να υλοποιήσει στα 29μιση χιλιάρικα που του χρωστάνε οι δυο παραπάνω εταιρείες.
Ποιες είναι όμως αυτές οι εταιρείες;
Καταρχήν αν ψάξει κανείς την ύπαρξη της ellas power θα διαπιστώσει πώς τίποτα δεν υπάρχει. Πιθανών να πρόκειται λοιπόν για ορθογραφικό λαθάκι μιας και αναφέρεται στην Hellas Power (με το Η μπροστά) που η αναζήτηση μας οδηγεί σε βρώμικα μονοπάτια.

Ενδιαφέρον είναι το άρθρο του περιοδικού Unfollow -τέυχος 16, Απρίλιος 2013 που υπογράφει ο Λευτ. Χαραλαμπόπουλος
(http://unfollow.com.gr/print/13578-power/)
Ο τίτλος είναι Aegean power/Hellas power: Οι συνέταιροι Β.Μηλιώνης & Γ.Μελισσανίδης και ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Σύμφωνα με το άρθρο η Hellas Power που κατηγορείται για υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου, προέκυψε απο την αλλαγή ονόματος της Aegean Power τον Νοέμβριο του 2011. Όχι και πολύ παλιά δηλαδή.
Η εταιρεία όσο λειτουργούσε φέσωσε με αρκετά εκατομμύρια τις κρατικές εταιρείες ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ (το “σπασμένο” δηλαδή κομμάτι της ΔΕΗ που ασχολείται με την μεταφορά ενέργειας).
Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ στις 2/12/2011 κατά της Hellas Power και αφορούν οφειλές 43.593.644,70 ευρώ μέχρι τις 22/11/2011.
Το άλλο έτερο “σπλάχνο” της ΔΕΗ, η ΔΕΔΔΗΕ (που ασχολείται με το τεχνικό κομμάτι, βλάβες κλπ) κατέθεσε επίσης ασφαλιστικά μέτρα κατά της hellas power διεκδικώντας 29.071.800,70 ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2011.
Οι μετονομασίες όμως δεν τελειώνουν εδώ: Αναζητώντας στοιχεία για την KENTΩR πεύτουμε σε άλλη μια εταιρεία που απασχόλησε με τα σκάνδαλα την επικαιρότητα. Την Energa.
Μπορεί να καταλάβει κανείς πολλά μέσα απο μια ανακοίνωση της ΔΕΣΜΗΕ που επισυνάπτουμε εδώ για οικονομία χώρου:
Στην παραπάνω ανακοίνωση διαβάζουμε:
Οι εταιρείες Energa Power Trading AE & Energa Εμπόριο Λιανικής ΑΕ (σήμερα ΚΕΝΤΩΡ Εμπόριο Λιανικής ΑΕ”) δεν έχουν υπογράψει αντίστοιχο συμφωνητικό (H Hellas Power ή σήμερα ΝΕΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΕ, αναγνώρισε τα χρέη της και δεσμέυτηκε να τα εξοφλήσει τμηματικά).
Παρά ταύτα, συνεχίζει η ανακοίνωση, πρός εξόφληση μέρους των οφειλών τους που αναγνωρισαν την 19/01/2012, τόσο η Energa όσο και η hellas power δεσμεύτηκαν ενόπιων του ΥΠΕΚΑ, της ΡΑΕ και της της ΔΕΣΜΗΕ ότι θα κατέβαλαν το ποσό των 27.000.000 ευρώ.
Παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις τους οι εταιρείες δεν κατέβαλαν τα χρήματα.
Την 20/1/2012 οι ίδιες οι εταιρείες πληροφορούν την ΔΕΣΜΗΕ ότι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί δεσμεύτηκαν μετά απο εντολή της Αρχής καταπολέμησης Νομιμοποιήσης Εσόδων απο Εγκληματικές Δραστηριότητες!!

Το κερασάκι σε αυτή την τούρτα σκανδάλων είναι η χλιδάτη ζωή των επικεφαλής των εταιρειών όπως του Βασίλη Μηλιώνη της Hellas power και του Αριστείδη Φλώρου της Energa:
http://www.youtube.com/watch?v=W_3VwQfm-Vc

Να το πούμε απλά και κυνικά: Ο δήμος Καστοριάς λίγο παλιότερα είχε μπλέξει με πολύ μεγάλα “μπατάκια” του εγχώριου επιχειρηματικού λόμπι και μάλλον θα πρέπει να ξεχάσει τα 29.535,39 ευρώ που του οφείλονται από τις δυο παραπάνω εταιρείες με τα πολλά ονόματα.


Αλλά δεν σταματάμε εδώ. Στην εισήγηση του θέματος αναφέρεται λίγο παρακάτω:
“ Με βάση τα παραπάνω στοιχεία το συνολικό ποσό που πρέπει να γίνει μείωση των τελών για το 2015 ανέρχεται σε 412.696.36 ευρώ. Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω και το γεγονός ότι τόσο με τη διασταύρωση των στοιχείων και των τετραγ. μέτρων που αναμένονται θετικά αποτελέσματα αλλά και το γεγονός οτι προσδοκάται να καλυφθεί τυχόν διαφορές που θα προκύψουν απο εισπράξεις ανείσπρακτων από παρόχους εκτός ΔΕΗ όπως ΗΡΩΝ και ELPEDISON, εταιρείες οι οποίες αποδίδουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τις εισπράξεις των ανταποδοτικών τελών.”

Το παραπάνω εδάφιο μας λέει ότι ο Δήμος έχει “κέρδος” 413 περίπου χιλιάρικα και είναι υποχρεωμένος να τα μοιράσει ανταποδοτικά σε μειώσεις μέσω των δημοτικών τελών στο λογαριασμό της ΔΕΗ απ όπου περιμένει και την διασταύρωση στοιχείων γιατί πολλοί δημότες πληρώνουν τους λογαριασμούς σε δώσεις και υπάρχει λογιστική ανακολουθία στη διαχείριση των τελών.

Όμως εμείς θα πιαστούμε από τις λέξεις που κανονικά δεν έπρεπε να δώσουμε καν σημασία.
Ποιες είναι οι εταιρείες ΗΡΩΝ και elpedison;

Η ΗΡΩΝ διατηρεί ένα από αυτά τα βαρετά site που δεν τα αγγίζει κανείς από τον ψευτοεπαγγελματισμό τους (www.heron.gr). Εδώ μαθαίνουμε και την μετοχική σύνθεση της εταιρείας, όπου συμμετέχουν η ΤΕΡΝΑ ΑΕ του Γιώργου Περιστέρη η οποία το γύρισε στην ενέργεια και προσφάτως έκλεισε και μια συμφωνία στη Πτολεμαϊδα ύψους 1,4 δις ευρώ, την μεγαλύτερη την τελευταία 5ετία μεταξύ ιδιώτη και δημοσίου, η SUEZ που είναι γνωστή και από το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού καθώς και η QPI (πετρέλαια του Κατάρ).
Η Elpedison πάλι έχει ένα πιο ενδιαφέρον site και έχει μάλλον ιταλικές ρίζες αν κρίνουμε από τα ονόματα των στελεχών στο διοικητικό της συμβούλιο και το παρακλάδι στη ιεραρχία της δομής που έχει για “μαμά” την off shore EDISON. Ως πρόεδρος φέρεται κάποιος Ανδρέας Τζούρος που δεν φένεται να έχει απασχολήσει ακόμα την “τηλεοπτική δικαιοσύνη” και τα ΜΜΕ γενικότερα.. Ακόμα!
Η μετοχική σύνθεση της Elpedison είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια η “μαμά” edison spa και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα που τον βρίσκεις όποια πέτρα κι αν σηκώσεις (κι ύστερα κατηγορούν την ΔΕΗ για μονοπώλιο!! Αλήθεια έχει διαφορά ένα κρατικό μονοπώλιο από ένα μονοπώλιο σύμπραξης ιδιωτών; Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτό που παράγεται δεν ανήκει στη δημόσια σφαίρα, αλλά σε κάποιους αυστηρά καθορισμένους ιδιοκτήτες).

Όσο πιο βαθιά μπαίνει κανείς, τόσο πιο πολύ νιώθει την δυσωδία. Γι αυτό ας σταματήσουμε εδώ.
Τα υπόλοιπα στο Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου