Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Οι παρατηρήσεις των ΕΝ.ΔΗΜΟ. για το 6ο Δημοτικό Συμβούλιο

Θέμα: Προτεινόμενα έργα-δράσεις στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε) 2015-2019 του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ).

Οι ΕΝ. ΔΗΜΟ. (Ενεργοί Δημότες Καστοριάς) έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της παροχής ενέργειας με τηλεθέρμανση.
Θεωρούμε ότι η καλύτερη λύση είναι ένα καινοτόμο σύστημα συμπαραγωγής ενέργειας με οικολογικό τρόπο (γεωθερμία/βιομάζα/”υδροθερμία”) το οποίο αρμόζει στα τοπικά χαρακτηριστικά, λύνει υπάρχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα, είναι βασισμένο στις αρχές της τοπικής αυτάρκειας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη γεωργικών καλλιεργειών σε εδάφη που τώρα δεν αξιοποιούνται(καλλιέργεια γαϊδουράγκαθου), μεγεθύνει την τοπική οικονομία, μας βάζει ουσιαστικά στον ενεργειακό χάρτη παρέχοντας και ηλεκτρική ενέργεια ενώ τέλος χρηματοδοτείται από το οικονομικό πρόγραμμα ΣΕΣ στο 100%.

Οι άλλες λύσεις τηλεθέρμανσης είναι
1.) Από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και
2.) Από τον αγωγό της κοινοπραξίας πολυεθνικών ενέργειας TAP.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν χρηματοδοτείται από κάποιο πρόγραμμα είναι το δίκτυο της τηλεθέρμανσης από την όποια μονάδα παραγωγής ενέργειας μέχρι το σπίτι του κάθε δημότη.

Για την περίπτωση τηλεθέρμανσης από την ΔΕΗ, είναι εντελώς ασύμφορη και αντιπεριβαλλοντική πρόταση. Η πρόσθεση επιπλέον νοικοκυριών σε ένα τέτοιο δίκτυο, πέρα από τις απώλειες λόγο της απόστασης (ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι θα κατασκευαστεί κάποια στιγμή η περιβόητη “σήραγγα
της Κλεισούρας”) συμβάλει επιπρόσθετα στην καύση περισσότερου λιγνίτη άρα και περισσότερων αέριων λημμάτων που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η δεύτερη πρόταση για παροχή φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑP, όπως γράφει και η εισήγηση, απαιτεί την πρόθεση κάποιου επενδυτή να κατασκευάσει την μονάδα μετατροπής του υγρού φυσικού αερίου σε μορφή κατάλληλη για βιομηχανική και οικιακή χρήση. Σε μια περίοδο όμως
γενικότερης αποεπένδυσης στη χώρα ποιος επενδυτής άραγε θα αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο και μάλιστα για μια περιοχή όπως ο δήμος Καστοριάς;
Εκτός αυτού η παροχή ενέργειας από τον αγωγό μεταφοράς της ΤΑΡ, ακόμα κι αν τελικά με κάποιο τρόπο έρθει στα σπίτια των δημοτών,αυτοί θα είναι εξαρτημένοι από τιμές που θα ορίζονται στο φυσικό αέριο διεθνώς (όπως γίνεται εξάλλου και με το πετρέλαιο) καθώς και από την πολιτική που ασκεί το Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με τις πολυεθνικές που αποτελούν την κοινοπραξία της ΤΑΡ.

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άμεσα περίπτωση να επενδύσει κάποιος στη Καστοριά ώστε να αξιοποιηθούν οι περιβόητες "αναμονές" του αγωγού , αλλά από την άλλη πλευρά οι οικονομικές συνθήκες επιτάσσουν να βρούμε μια λύση φθηνής μορφής θέρμανσης. Αυτός είναι ο λόγος που υπερασπιζόμαστε και εμμένουμε στην δικιά μας πρόταση, η οποία μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται ως γραφική, αλλά είναι απόλυτα ρεαλιστική και σε σύντομο χρόνο υλοποιήσιμη σε ότι αφορά την κατασκευή της μονάδας ή μονάδων παροχής ενέργειας.
Έτσι θεωρούμε ότι πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας εκεί και τα χρήματα που δίνει στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης της, η κοινοπραξία ενέργειας ΤΑΡ, να δοθούν και πάλι ανταποδοτικά στην ενέργεια αλλά με βιώσιμη μορφή.

Επίσης θεωρούμε την πρόταση για παρεμβάσεις στους ΤΟΕΒ των οικισμών του πρώην Δήμου Αγ. Αναργύρων ενδιαφέρουσα.
Οι προτάσεις αυτές όμως θα πρέπει να έχουν μια προ-κοστολόγηση.

Τις υπόλοιπες προτάσεις τις καταψηφίζουμε γιατί υπάρχουν άλλοι τρόποι και χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή τους, ενώ είναι η μοναδική ευκαιρία και συγκυρία να αποκτήσει ο δήμος μια εναλλακτική μορφή τηλεθέρμανσης, προσαρμοσμένη στα τοπικά του χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου