Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ο Έξυπνος Πολιτισμός της Καστοριάς που πέρασε στη λήθη


Μεταξύ του 2007 και του 2013 η Καστοριά (και όχι μόνο) απέκτησε μια ενδιαφέρουσα ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τόσο από τους κατοίκους της για εποπτεία των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη πόλη τους, όσο και διασυνοριακά, αλλά κυρίως από τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες ώστε να συμμετέχουν σε κάποια πολιτιστική δραστηριότητα.

Η πλατφόρμα παρά τις αδυναμίες της, στις οποίες θα αναφερθώ παρακάτω, είναι ακόμα και τώρα ένα καλό "ηλεκτρονικό σταυροδρόμι" που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Είμαι σίγουρος πως ελάχιστοι Καστοριανοί γνωρίζουν για το έργο Smart Cul2re, του οποίου το site αν επισκεφθεί κανείς σήμερα θυμίζει κάπως "εγκαταλειμμένο χωριό".
Παρότι όμως έχει περιέλθει στη λήθη και δεν ανέδειξε μάλλον ποτέ την χρησιμότητά του, φαίνεται καθαρά ότι πρόκειται για σοβαρή δουλειά (με τα δεδομένα φυσικά, της τεχνολογικής εξέλιξης της προηγούμενης πενταετίας, η οποία δεν απέχει και πολύ όμως απο το σήμερα).

To καλοσώρισμα του Smart Cul2re



Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει το site του Smart Cul2ure πρόκειται για ένα έργο διασυνοριακού χαρακτήρα με επικεφαλή την περιφέρεια Ιόνιων Νήσων (Κέρκυρα), ενώ συμμετέχουν οι περιοχές του Αργυροκάστρου και Δελβίνου από την Αλβανία.
Περιέχει εποπτικούς τουριστικούς οδηγούς, διαδρομές που συνδέουν θεματικά δίκτυα πολιτιστικών χώρων και στοιχεία για τον δήμο της Καστοριάς που είναι εξαιρετικά χρήσιμα για όποιον θέλει να μάθει τα μυστικά της κάθε γωνιάς του.






Εδώ έρχεται όμως και η πρώτη παρατήρηση: Αφού είναι ένα έργο διασυνοριακού χαρακτήρα, δεν θα έπρεπε να μας παραπέμπει σε αντίστοιχα έργα άλλων εταίρων του έργου;

Έψαξα στο διαδίκτυο να βρω τα αντίστοιχα site στη Κερκυρα και την Αλβανία.. Δυστυχώς δεν βρήκα πολλά πράματα. Η Κέρκυρα "κοκορεύεται" κάπου ότι έχει υλοποιήσει το έργο (και απορρόφησε προφανώς κονδύλια όπως κι εμείς), αλλά κι αυτό σε απλές αναφορές.



Ψάχνοντας για το ταμείο που το χρηματοδότησε και πάλι υπάρχει "σιγή" στο διαδίκτυο. Πίστευα ότι θα είναι χρηματοδότηση του τότε προγράμματος Interreg αλλά δεν κατάφερα να το διασταυρώσω με σιγουριά. Έπεσα όμως σε μια εταιρεία συμβούλων,ονόματι "living prospects",  η οποία παρείχε τις υπηρεσίες της στην Κέρκυρα και το Αργυρόκαστρο. Το πώς προέκυψαν ως δικαιούχοι ο δήμος Καστοριάς και ο Δήμος Δελβίνου στην Αλβανία είναι επίσης μυστήριο.. Σε ότι αφορά πάντα αναζητώντας τα ίχνη και μέσα από την δραστηριότητα της εταιρείας συμβούλων (η οποία μοιάζει να "λίμνασε" κάπου στο 2014) είναι σίγουρα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα.

Αλλά ας αφήσουμε το κυνήγι της χρηματοδότησης κι ας έρθουμε να αξιολογήσουμε το ίδιο το έργο, αν τελικά "άξιζε τα λεφτά του" (όσα κι αν ήταν αυτά).
Κατάφερε το έργο να πιάσει τους στόχους του;

Αν διαβάσει κανείς αυτούς τους στόχους, θα θεωρήσει ότι πρόκειται για ένα έργο δικτύωσης, συνεργασιών και ανταλλαγής "πολιτισμού".
Αν περιηγηθεί όμως στο site θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια "τουριστική βιτρίνα" της Καστοριάς. Και μάλιστα υψηλής ανάλυσης!!

Την οποία υψηλή ανάλυση βέβαια από τεχνικής άποψης, πληρώνει ο χρήστης του site, που είναι υποχρεωμένος στις χρονοκαθυστερήσεις λόγω της "βαριάς" απόκρισης. Επίσης το Flow Window παράθυρο που μας καλοσωρίζει, αρχικά μπερδεύει τον χρήστη που προσπαθεί να το κλείσει από την κόκκινη τελεία που ανάβει στη γωνία του.


Το παράθυρο αυτό όμως είναι ο κεντρικός πλοηγός. Όταν και αν ο χρήστης καταλάβει ότι όλη η πληροφορία βρίσκεται μέσα στα menu του site, τότε θα ανακαλύψει ένα πραγματικά αξιόλογο ταξίδι στον ντόπιο πολιτισμό μας.
Τον οποίο όμως δεν νομίζω να καταλάβει και πολύ καλά ένας Αλβανός, αφού η μετάφραση στη Αλβανική γλώσσα είναι ανεπαρκής..

Όλες οι παραπάνω παρατηρήσεις όμως δεν θα ήθελα να ιδωθούν ως επίκριση, αλλά ως χρήσιμη κριτική. Επισημαίνω τα "κακώς κείμενα" γιατί πιστεύω ότι έπεσε πολύ δουλειά για το συγκεκριμένο site. Η πληροφορία που έχει συλλεχθεί και έχει οργανωθεί στο υπόβαθρο είναι πραγματικά τεράστια. Το πρόβλημα είναι στην "απόδοση" της πληροφορίας στον χρήστη.

Να ήταν αυτός άραγε ο λόγος που αυτή η "ηλεκτρονική βιτρίνα" της Καστοριάς λησμονήθηκε και πρέπει τώρα να την ψάξει κανείς στα σκοτεινά σοκάκια του Internet; Μήπως έφταιγε το ότι δεν προβλήθηκε επαρκώς; Δεν προέτρεψε κανείς τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν και να διαδώσουν την πλατφόρμα;
Μήπως έφταιγε το ότι ήταν απλά μια "τουριστική ηλεκτρονική βιτρίνα" χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη διάδραση με τις άλλες περιοχές που εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο έργο; (Κέρκυρα, Αργυρόκαστρο και Δελβίνο)..

Πάντως σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δήμους, η πλατφόρμα στη περίπτωση της Καστοριάς έμεινε.. Ίσως επειδή ξεχάστηκε, άλλα έμεινε!
Και αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να μας θυμίσει αυτό τον έξυπνο πολιτισμό που λησμονήθηκε .

Κι επειδή πρέπει να απαντήσω στο ερώτημα τελικά αν άξιζε τα λεφτά του ή όχι, επειδή δεν κατάφερα να βρω το κόστος του έργου,ας το αξιολογήσω με άριστα τα 5 αστεράκια σε τομείς:

-Ποιότητα και όγκος πληροφορίας: ***** (5)
-Ευχρηστία του interface με τον πρωτάρη χρήστη:** (2)
-Απόκριση κατά την περιήγηση: ** (2)
-Λειτουργικότητα μενού: ** (2)
-Επικοινωνία των δήμων σύμφωνα με τον στόχο: (0)

Μέσος Όρος: 2,75 (Λίγο πάνω από τη "βάση" δηλαδή)

Πάντως ασχέτως από την μετριότητα του βαθμού που αυτοσχέδια βάζω στον διαδικτυακό έργο, θα ήθελα να κάνω εγγραφή όπως με προτρέπει..
Αλλά δεν δουλεύει ούτε κι αυτό!!!

Αφορμή λοιπόν αυτό το άρθρο για να το ξαναφτιάξουμε...

Εξερευνήστε το, πατώντας πάνω στη λέξη: SmartCul2ure

Θα το έχουμε επίσης στο blog των ΕΝ.ΔΗΜΟ. σε μόνιμη θέα στην πλευρική του μπάρα.



Καρανικολόπουλος Σάκης








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου